Amandel detail

Inhoud

Voordelen van dadels
Dadels bewaren
Herkomst dadels
Statistieken dadels
Voedingswaarde dadels
Recepten

Voordelen van dadels

Dadels zijn een perfecte energiebron. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen en verbeteren de hersenfunctie. Voor kinderen is dit ook erg belangrijk.
Door het eten van dadels:

– verbetert de hersenfunctie, waardoor je meer informatie kunt opslaan
– verhoogt je weerstand
– kan je bloeddruk verlagen
– vermindert het slechte cholesterol

Dadels kun je elke dag eten. Zowel los als verwerkt in een gerecht. Bij het ontbijt en in sportshakes worden ze ook vaak gebruikt om een natuurlijke zoete smaak te geven. Ongeveer 2 dadels per dag is genoeg aangezien ze veel fruitsuikers bevatten.

Dadels bewaren

Dadels kun je het beste in een afgesloten verpakking bewaren in de koelkast. Ze blijven lang goed maar het is aan te raden om ze binnen 6 maanden op te eten.

Amandelbloesem

Herkomst dadels

De dadelpalm groeit onder andere in Egypte, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Iran.

Statistieken dadels

statistieken

Voedingswaarde dadels

Voedingswaarde per 100 gram rauwe macadamia’s.

Energie 575 kcal
Eiwitten 21 g
Totaal vet 49 g
Verzadigd vet 4 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 31 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 12 g
Koolhydraten 20 g
Vezels 12 g
Calcium 264 mg
IJzer 3,72 mg
Selenium 2,5 mcg
Selenium 2,72 mcg
Fosfor 484 mg
Magnesium 268 mg
Kalium 705 mg
Vitamine A 1 IE
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine E 26 mg
Natrium 1 mg

Recepten

Recept dadelsmoothie met chiazaad

Ingrediënten:
2 medjoul dadels
1 theelepel chiazaad
170 milliliter amandel- of havermelk
2 eetlepels muesli
1 stuk mango vers of diepvries

Bereiding:
Haal de pit uit de dadels. Schil de mango. Doe alles in een blender en mix het lang genoeg zodat er een gladde smoothie ontstaat.

Recept spruitjes met dadels

Ingrediënten:
400 gram spruitjes
8 (medjoul) dadels
40 gram pecan- of hazelnoten
2 eetlepels olijfolie
peper en zout naar smaak
Bereiding:
Maak de spruitjes schoon en kook ze in een pan met water totdat ze beetgaar zijn. Rooster de noten even in een droge koekenpan zodat ze warm worden. Haal ze uit de pan en doe de olijfolie erin. Bak de spruitjes.

Verwijder de pit uit de dadels en snijd deze in stukjes. Doe dit in de pan. Breng de spruitjes eventueel op smaak met peper en zout. Je hoeft de spruitjes niet heel lang te bakken, het is enkel dat ze even gebakken zijn. Strooi als laatste de nootjes erover. Eet Smakelijk!