Amandel detail

Inhoud

Voordelen van paranoten
Paranoten bewaren
Herkomst paranoten
Statistieken paranoten
Paranoten allergieën
Voedingswaarde paranoten
Recepten

Voordelen van paranoten

Paranoten hebben een zeer hoog gehalte aan selenium. Selenium is een belangrijk antioxidant dat je lichaam beschermt tegen de effecten van vrije radicalen. Twee paranoten per dag is genoeg. Eet er dus ook niet meer want dit is dan niet meer gezond. Wat zijn de voordelen van het eten van paranoten:

– het is gezond voor je hart en bloedvaten
– het verlaagt je cholesterol
– goed voor sterke spieren en zenuwen door de hoeveelheid magnesium
– sterke botten en tanden door calcium en fosfor
– goede werking van de schildklier

Paranoten zorgen voor een voldaan gevoel waardoor je er niet teveel van eet. Elke dag 2 paranoten is genoeg.

Paranoten bewaren

Je kunt paranoten het beste bewaren in een afgesloten bak waar geen lucht en licht bij kan komen. Zorg ook dat ze niet bij het gasfornuis in de buurt liggen, als de noten te warm worden kan er schimmelvorming ontstaan. Paranoten(rauw) kunnen niet zo lang bewaard worden als andere notensoorten, maximaal een half jaar.

Amandelbloesem

Herkomst paranoten

Paranoten groeien aan een paranotenboom en komen uit onder andere Brazilië en Colombia.

Statistieken paranoten

statistieken

Paranoten allergieën

Voor paranoten kun je allergisch zijn. Je kan buikpijn krijgen of jeuk in je mond, maar ook niezen hoort erbij. Wanneer je ook last krijgt van ademhalingsproblemen schakel dan een huisarts in.

Voedingswaarde paranoten

Voedingswaarde per 100 gram rauwe paranoten.

Energie 575 kcal
Eiwitten 21 g
Totaal vet 49 g
Verzadigd vet 4 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 31 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 12 g
Koolhydraten 20 g
Vezels 12 g
Calcium 264 mg
IJzer 3,72 mg
Selenium 2,5 mcg
Selenium 2,72 mcg
Fosfor 484 mg
Magnesium 268 mg
Kalium 705 mg
Vitamine A 1 IE
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine E 26 mg
Natrium 1 mg

Recepten

Yoghurt met muesli en paranoten

Ingrediënten:
bakje yoghurt
2 eetlepels muesli
2 paranoten
1 eetlepel pistachenoten
1 eetlepel honing
eventueel wat geraspte sinaasappelschil

Bananenijs met paranoten

Ingrediënten:
4 rijpe bananen
halve citroen
250 ml melk
250 ml slagroom
125 gram suiker
100 gram paranoten (rauw)

Bereiding:
Verwijder de schil van de bananen en pureer de bananen met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Hak de paranoten in stukjes. Knijp de helft van een citroen uit. Doe de melk, slagroom en suiker erbij en meng alles tot een glad mengsel. Voeg als laatste de stukjes paranoot toe. Giet het mengsel in een ondiepe schaal en zet deze 3 uur in de vriezer. Pureer het ijs nog eens opnieuw met een staafmixer en zet het weer terug in de vriezer om het vervolgens op te laten stijven. Na 3 uur is het ijs klaar voor gebruik.