Amandel detail

Inhoud

Voordelen van macadamia’s
Macadamia’s bewaren
Herkomst Macadamia’s
Statistieken Macadamia’s
Macadamia’s allergieën
Voedingswaarde macadamia’s
Recepten

Voordelen van macadamia’s

In de macadamianoot zitten de meeste verzadigde vetten van alle noten. Deze vetten zijn goed voor je lichaam. De vetten verlagen je cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten.

Deze notensoort:

– bevat een hoge voedingswaarde
– kan je cholesterol en bloeddruk verlagen
– kans op hart- en vaatziekten te verkleinen
– kan helpen bij gewichtsverlies
– kan stress verlagen

Je kunt de dag al beginnen met macadamia noten in je yoghurt. Als tussendoortje zijn ze ook aan te raden want het stilt je honger en het is een lekkere en gezonde snack.
Heb je naar school gaande kinderen? Geef ze dan een klein bakje gemengde noten mee naar school, zodat ze ook op school een gezond tussendoortje kunnen eten.

Macadamia’s bewaren

Macadamia noten kun je minimaal een jaar goed houden als er geen lucht of licht bij kan komen. Bewaar ze daarom in een afgesloten trommel of pot.

Amandelbloesem

Herkomst macadamia’s

De macadamia noot komt oorspronkelijk uit Australië. Australië produceert nog altijd de meeste macadamia’s. Maar Hawaï en Zuid-Afrika bezitten ook steeds meer plantages. De noot is de moeilijkste soort om te kraken. De barst die er omheen zit is heel erg hard. Je kunt ze daarom ook niet vaak in de barst kopen.

Statistieken hazelnoten

statistieken

Macadamia’s allergieën

Denk je dat je een allergische reactie hebt gekregen na het eten van een macadamia noot, neem dan contact op met de huisarts.

Voedingswaarde macadamia’s

Voedingswaarde per 100 gram rauwe macadamia’s.

Energie 575 kcal
Eiwitten 21 g
Totaal vet 49 g
Verzadigd vet 4 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 31 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 12 g
Koolhydraten 20 g
Vezels 12 g
Calcium 264 mg
IJzer 3,72 mg
Selenium 2,5 mcg
Selenium 2,72 mcg
Fosfor 484 mg
Magnesium 268 mg
Kalium 705 mg
Vitamine A 1 IE
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine E 26 mg
Natrium 1 mg

Recepten

Je kunt macadamia’s perfect gebruiken als aanvulling op je ontbijt, bijvoorbeeld in de yoghurt. Ze zijn ook goed te combineren in nagerechten, vooral met witte chocolade zijn ze heel erg smakelijk.

Recept borrelhapje 20 stuks

Ingrediënten:
20 macadamia noten
20 flinterdunne plakjes truffelsalami
1 bakje bieslook
1 flesje balsamico crème (om in te dippen)

Bereiding:
Rol de macadamia noot in een dun plakje truffelsalami. Meestal is truffelsalami een kleine salami, dus kun je 1 plakje per noot gebruiken. Maak dan de bovenkant dicht met een klein knoopje wat je in de bieslook legt. Het is even een een onhandig klusje maar als het is klaar is ziet het er feestelijk uit en de smaak is perfect in balans. Je kan er een bakje balsamico crème bijzetten om de macadamia hapjes in te dippen.