Amandel detail

Inhoud

Voordelen van hazelnoten
Hazelnoten bewaren
Herkomst hazelnoten
Statistieken hazelnoten
Hazelnoten allergieën
Voedingswaarde hazelnoten
Recepten

Voordelen van hazelnoten

Hazelnoten horen bij de meest voedzame noten omdat ze grote hoeveelheden van verschillende vitaminen en mineralen bevatten. Net als de amandel bevat de hazelnoot een hoog gehalte aan vitamine E, wat een antioxidant is.

De gezondheidsvoordelen van hazelnoten op een rij:
– cholesterolverlagend
– verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
– hazelnoten bevatten foliumzuur (vitamine B11)
– stimuleert de vorming van rode bloedcellen
– zorgt voor sterke botten en tanden

Hazelnoten bewaren

Je kunt hazelnoten het beste bewaren in een afgesloten bak waar geen lucht en licht bij kan komen. Rauwe gepelde hazelnoten kun je het beste in de koelkast bewaren. Dan blijven ze een maand of vier goed.

Amandelbloesem

Herkomst hazelnoten

Het land van herkomst van de hazelaar (hazelnoot boom) is Turkije. Maar tegenwoordig groeien ze ook in Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Statistieken hazelnoten

statistieken

Hazelnoten allergieën

Bij kleine symptomen van een allergie hoef je geen actie te ondernemen. Maar als er grotere klachten ontstaan moet je direct de huisarts inschakelen.

In de herfst zijn de hazelnoten gewoon in het bos te vinden dus dan heb je ze voor niks en vers van de boom.

Voedingswaarde hazelnoten

Voedingswaarde per 100 gram rauwe hazelnoten.

Energie 575 kcal
Eiwitten 21 g
Totaal vet 49 g
Verzadigd vet 4 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 31 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 12 g
Koolhydraten 20 g
Vezels 12 g
Calcium 264 mg
IJzer 3,72 mg
Selenium 2,5 mcg
Selenium 2,72 mcg
Fosfor 484 mg
Magnesium 268 mg
Kalium 705 mg
Vitamine A 1 IE
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine E 26 mg
Natrium 1 mg

Recepten

Recept hazelnootreep (tussendoortje)

Ingrediënten:
6 vijgen
50 gram hazelnoten
35 gram cranberries gedroogd
2 el zonnebloempitten
1 el notenpasta
1 el chiazaad

Bereiding:
Hak de vijgen fijn in een keukenmachine of vijzel. Maal de noten en cranberries in grove stukjes. Dit kun je ook met een mes in stukjes hakken. Meng alle ingrediënten door elkaar, behalve de chiazaadjes. Leg een vel bakpapier in bijvoorbeeld een ovenschaal en verdeel het mengsel over de schaal. Strooi als laatste het chiazaad erover en laat het minimaal 1 uur in de koelkast hard worden. Snijd de repen in gewenste grootte en geniet van dit lekkere gezonde tussendoortje.