Amandel detail

Inhoud

Voordelen van amandelen
Amandelen bewaren
Herkomst amandelen
Statistieken amandelen
Amandel allergieën
Voedingswaarde amandelen
Recepten

Voordelen van amandelen

Amandelen zijn een van de gezondste soorten noten. Ze hebben een hoog gehalte aan vezels, vitamine E en mineralen. Door deze noten dagelijks te eten:

– blijft je darmflora gezond
– kan je cholesterol en bloeddruk verlagen
– kun je de kans op hart- en vaatziekten verkleinen
– kun je diabetes voorkomen

Vitamine E houdt je huid, haar en nagels gezond.

Je kunt een handje amandelen per dag eten, maar je kunt amandelen ook perfect in gerechten verwerken. Je kan er ‘s ochtends met je ontbijt al mee starten. Maar een plakje amandelcake als tussendoortje is ook heel erg lekker en voedzaam.
Amandelen geven je maag een voldaan gevoel waardoor je niet meer eet dan nodig is.

Message box text

Amandelen bewaren

Rauwe amandel noten kun je tussen de één en twee jaar bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat, mits je de amandelen bewaart bij 5ºC met een vochtigheid van 65 procent. Je kunt ze daarom het beste bewaren in een afgesloten plastic zak, bakje of een glazen pot waar geen licht bij komt. Rauwe ongeroosterde amandelen kun je daarom het beste in een gesloten verpakking in de koelkast bewaren. Wanneer je de noten twee jaar wilt bewaren kun je de amandelen het beste invriezen. Wanneer je de noten gaat ontdooien moet je ervoor zorgen dat je de verpakking open maakt, zodat het vocht makkelijk weg kan.

Amandelbloesem

Herkomst amandelen

De amandel groeit aan een boom en wordt ook wel de “koning van de noten” genoemd. Dit komt omdat de voedingswaarde per gram meer bevatten dan bij andere notensoorten. Het grootste aantal komt uit Californië. Er komt ook een deel uit Spanje, Portugal en Italië.

Statistieken amandelen

statistieken

Amandel allergieën

Wanneer je een allergische reactie krijgt na het eten van amandelen kun je jeuk krijgen aan je mond en/of tong. Dit krijg je direct na het kauwen van de noot. Er kan ook een zwelling in je keel ontstaan. Als je het niet vertrouwt bel dan direct de huisarts.

Voedingswaarde amandelen

Voedingswaarde per 100 gram rauwe amandelen.

Energie 575 kcal
Eiwitten 21 g
Totaal vet 49 g
Verzadigd vet 4 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 31 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 12 g
Koolhydraten 20 g
Vezels 12 g
Calcium 264 mg
IJzer 3,72 mg
Selenium 2,5 mcg
Selenium 2,72 mcg
Fosfor 484 mg
Magnesium 268 mg
Kalium 705 mg
Vitamine A 1 IE
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine E 26 mg
Natrium 1 mg

Recepten

Je kunt amandelen perfect gebruiken als aanvulling van je ontbijt, bijvoorbeeld in yoghurt. Ook kun je het goed gebruiken als meel, door de amandelen fijn te malen in een keukenmachine en hiervan een brood of cake te bakken. Door het gebruiken van amandelmeel kun je ook een glutenvrij brood bakken. Heb je zelf geen inspiratie dan kun je kijken bij onze recepten.

Recept amandelbrood

Ingrediënten:
400 gram amandelmeel
4 eieren
1,5 tl zuiveringszout (als laatste toevoegen)
1 tl zout
flinke scheut olijf- of kokosolie
150 ml yoghurt of karnemelk, havermelk, rijstmelk
1 eetlepel kokosvezel
eventueel een snufje kaneel of citroenrasp

Bereiding:
Mix alle ingrediënten door elkaar behalve het zuiveringszout, dat moet er pas als laatste doorheen. Verwarm de oven op 150 graden schep het beslag in een ingevette bakvorm en bak het in ongeveer 50 minuten gaar.

Dit brood is helemaal glutenvrij. Je kan het ook met hazelnootmeel maken voor een andere smaak te creëren.