Rauwe paranoten hebben een boterachtige smaak. Ze zijn heerlijk om te snacken en zitten vol met mineralen en vitaminen. Een paranoot bevat een hoog gehalte seleen. Met 1 á 2 noten per dag heb je al de dagelijkse hoeveelheid selenium. Gehakte rauwe paranoten zijn ook heerlijk in salades en rijstgerechten.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


Alles over Paranoten of Brazil Nuts

De paranoten boom groeit tot 50 meter hoog, waardoor het een van de grootste bomen is in het Amazone regenwoud. De zaden groeien in peulen die net zo groot zijn als een volwassen hand, deze kunnen wel 30 paranoten bevatten. De oogsters verzamelen de noten voor de verwerking. In de fabriek wordt de harde barst die om de noot zit gekraakt.

Bolivia is de grootste exporteur van paranoten wat ongeveer voor de helft van de wereldproductie zorgt. Daarop volgt Brazilië als tweede grootste producent.

Rijke noot

De paranoot heeft een boterachtige smaak en is een perfecte gezonde snack. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen, eiwitten en enkelvoudig onverzadigde vetten. Paranoten passen goed in een dieet. En voor de vegetariërs is dit een goede vervanger van vette vis. Door het eten van deze gezonde noot blijft je huid gezond en glad.

Het voordeel is dat je ze ook perfect kan verwerken in je dagelijkse voeding, op deze manier krijg je steeds genoeg belangrijke voedingsstoffen binnen. Je kunt ze prima toevoegen aan een salade of verwerken in een zelfgemaakte pesto. Maar in brood, cake of taart doen ze het ook goed.

Gezondheidsvoordelen van Paranoten

Veel antioxidanten: Als je alle noten met elkaar vergelijkt dan bevatten paranoten de grootste hoeveelheid selenium. Selenium is een krachtige antioxidant die schade aan lichaamscellen kunnen voorkomen door vrije radicalen. Ze versterken je immuunsysteem en verhogen de concentratie van rode bloedcellen.Twee paranoten per dag is voldoende, je hebt nu geen selenium voedingssupplement meer nodig als je dit al gebruikte.

Hart- en vaatziekten: Het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen wanneer je twee paranoten per dag eet.

Hersenvoedsel: Door de hoeveelheid selenium in paranoten kan je mentale prestaties verbeteren.